14 listopada 2016

MÓJ WŁASNY OBIAD DO PRACY – ODSŁONA TRZECIA

W trzeciej części cyklu „Szybko, smacznie, pełnowartościowo – mój własny obiad do pracy” dietetyk Ewa Kurowska i kucharz Jerzy Nogal przygotowują danie, które kochają prawie wszyscy, czyli włoską pastę.

Jest to bardzo proste w przygotowaniu aromatyczne penne z pomidorami, czarnymi oliwkami i bazylią, które da nam energię niezbędną do pracy, a jednocześnie nie obciąży naszego organizmu i – co istotne – nie zawiera więcej niż 400 kcal. Dobra informacja dla wszystkich zapracowanych jest taka, że danie to można przygotować w kilkanaście minut! Smacznego!

 

 

 

Razowe penne  z pomidorami, czarnymi oliwkami i bazylią

 

100 g makaronu penne pełnoziarnistego

2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Pół puszki pomidorów

1 mały ząbek czosnku

10 czarnych oliwek

Kilka listków bazylii

Sól i pieprz do smaku

Szczypta parmezanu (opcjonalnie)

 

W niewielkim garnku zagotuj i posól wodę, wrzuć makaron i gotuj al dente  zgodnie instrukcją na opakowaniu.

 

W międzyczasie podgrzej na patelni łyżkę oliwy z oliwek, wrzuć pokrojony w plasterki czosnek i smaż chwilę. Dodaj pomidory, zwiększ ogień i mieszając co jakiś czas, zredukuj sos. Dodaj oliwki, porwane listki bazylii, dopraw solą i pieprzem.

 

Ugotowany makaron niezbyt dokładnie odcedź i razem z resztkami wody dodaj do sosu. Wymieszaj, przełóż do lunchboxa ,posyp startym serem. Przed zjedzeniem polej danie łyżką oliwy lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.

 

Wskazówka: możesz posypać danie ulubionymi orzechami, jednak w takim wypadku nie używaj już sera i dodatkowej oliwy. Pamiętaj też, żeby było to jedynie kilka orzechów – są one bardzo kaloryczne!

Wróć