zarzadzaniekaloriami.pl

Blog tematyczny o zdrowiu, sporcie i diecie

ryż basmati wartości odżywcze
Kulinaria

Dlaczego warto jeść ryż basmati?

Mimo tego, iż Polacy kochają ziemniaki, w ostatnim czasie coraz częściej zastępują je nieco innymi produktami spożywczymi. Szczególnie mocno upodobali sobie ryż, a w tym różne jego odmiany. Olbrzymia ilość jego gatunków sprawia, że niemalże każdy jest w stanie znaleźć dla siebie taki, który od razu przypadnie mu do gustu. Dla wielu osób tą idealną odmianą okaże się ryż basmati. Jest to bowiem tak samo smaczny, jak i zdrowy produkt. Ryż basmati wartości odżywcze są naprawdę niesamowite. Warto więc przynajmniej raz w tygodniu zjadać ten produkt, zastępując nim chociażby klasyczne ziemniaki lub zwykły pszenny makaron, który ze zdrowiem nie ma zbyt wiele wspólnego.

Dlaczego warto jeść ryż basmati?

Ryż basmati na pewno jest produktem zdrowym, z którego można tworzyć liczne wartościowe i bardzo zróżnicowane potrawy. To jedna z najmniej przetworzonych odmian ryżu. Dużo lepsza od klasycznego ryżu białego, który akurat nie ma zbyt wielu korzystnych wartości odżywczych, ponieważ wskutek obróbki pozbawia się go tego, co jest w nim najcenniejsze. Poprzez usunięciem łupiny produkt traci występujące w nim witaminy, minerały, a przede wszystkim błonnik pokarmowy. Biały ryż jest też produktem o dość wysokim indeksie glikemicznym, podczas gdy ten basmati ma indeks na tyle niski, że bardzo delikatnie podnosi poziom cukru we krwi, zapewniając większe uczucie sytości po posiłku.

Wartości odżywcze

Ryż basmati wartości odżywcze będą zależeć częściowo od jego koloru. Zawsze warto więc wybierać brązowe odmiany ryżu, bo to one są jednak znacznie zdrowsze od tych klasycznie białych. W takim wydaniu produkt dostarczy organizmowi wielu cennych substancji odżywczych. Wprowadzi do niego przede wszystkim sporą ilość błonnika pokarmowego, który jest związkiem o zbawiennym wpływie na jelita, potrafiącym przyspieszać przemianę materii i wspomagającym oczyszczanie całego organizmu ze złogów i toksyn. Ryż basmati ma też dużo minerałów, w tym głównie żelaza, magnezu, fosforu oraz cynku. Jest również świetnym źródłem różnych witamin z grupy B, które dbają głównie o układ nerwowy, ale też częściowo odpowiadają za stan oraz wygląd skóry.

Skoro więc ryż basmati wartości odżywcze są tak zróżnicowane, teraz każdy powinien już uznać, że ten produkt rzeczywiście warto jeść. Jak jednak to robić? W jakich potrawach ta odmiana ryżu sprawdzi się najlepiej? Tak naprawdę we wszystkich. Ryż basmati można bowiem dodawać wszędzie tam, gdzie do tej pory dodawało się ziemniaki, kaszę, makarony czy inne odmiany ryżu. Świetnie smakuje również na słodko. Warto więc przetestować go w różnych wydaniach.