Wybór perfum to kwestia osobistych upodobań i zapachowych wspomnień, ale też jeden z wyznaczników savoir-vivre’u – wodę perfumowaną należy dobrać do pory roku i okazji. Podpowiadamy w skrócie, jak dobierać kompozycje zapachowe dla kobiet, aby pachnieć pięknie i adekwatnie do okazji i temperamentu.
Dobór wody perfumowanej do typu osobowości
- Kwiatowe kompozycje zapachowe dla nieśmiałych romantyczek – jeśli masz w szafie dużo romantycznych sukienek, szukaj zapachów na bazie róży lub białych kwiatów. Na przykład frezje połączone z maliną czy porzeczką dadzą świeżą, kwiatową kompozycję zapachową idealną na lato.
- Energetyczne zapachy dla przebojowych ekstrawertyczek – jesteś duszą towarzystwa? Wypróbuj mocniejszych zapachów ze słodkiej kategorii zapachów gourmand, na przykład z czekoladą czy pralinami. Do osób o ognistym temperamencie pasują perfumy z dozą różowego pieprzu i dodatkiem intensywnego irysa.
Dobór perfum do okazji
Uwaga! Jeśli pracujesz w biurze zrezygnuj z mocnych, orientalnych wód perfumowanych w sprayu na poczet świeżych lub owocowych wód toaletowych, by otoczenie nie czuło się zdominowane Twoim zapachem o dużej projekcji. Mocne mieszanki pozostaw natomiast na wieczór. Szykujesz się na randkę? Wybieraj perfumy damskie z afrodyzjakami, na przykład ylang-ylang, ambrą czy piżmem.
Jak wybrać perfumy, które będą Cię wyróżniać?
W dobrze dobranej wodzie perfumowanej będziesz czuła się pewna siebie i wyróżniona. Perfumy powinny by elementem, który dopełnia spójny wizerunek – są wtedy jak unikalny podpis, czyli signature scent. Jakich nut szukać w oryginalnych wodach toaletowych? Na przykład czarnej porzeczki, liści pomidora, nut szyprowych (mchu dębowego, bergamotki i wetywerii) oraz nut wiatru i powietrza.
Pamiętaj, że nie musisz zapachem krzyczeć, by zrobić wrażenie. Najpiękniejsze perfumy damskie ciągną za sobą welon zapachu nawet zastosowane w minimalnej dawce – są intrygujące, ale nie nachalne i w tym tkwi ich sekret. Zapachowy savoir-vivre nakazuje umiar, zwłaszcza gdy kompozycja zapachowa zawiera składniki orientalne i duszące, takie jak imbir, kardamon czy cynamon.