zarzadzaniekaloriami.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

dieta lekkostrawna co jeść
Kulinaria

Dieta lekkostrawna – co jeść, by czuć się dobrze?

Dieta lekkostrawna ma na celu odciążenie układu pokarmowego, łagodzenie dolegliwości układu pokarmowego oraz poprawę ogólnego stanu zdrowia. Jest stosowana przede wszystkim w czasie rekonwalescencji po zabiegach. Dieta lekkostrawna co jeść, by czuć się dobrze?

Dieta lekkostrawna – zasady

Dieta lekkostrawna powinna wyeliminować przede wszystkim produkty, które długo zalegają w żołądku i wywołują wzdęcia. Koniecznie należy wyeliminować produkty wędzone, marynowane czy te, które są ostro przyprawione. Warto również pamiętać, że dieta lekkostrawna to sposób żywienia, w którym należy unikać błonnika pokarmowego.

Bardzo ważnym zaleceniem diety lekkostrawnej jest spożywanie 4-5 niewielkich posiłków w równych odstępach czasu. Każdy posiłek powinien być dokładnie pogryziony i przerzuty. Nie można również zapomnieć o wodzie, której należy wypić co najmniej 1,5 litra dziennie.

Przygotowując potrawy do diety lekkostrawnej, należy unikać smażenia, grillowania czy duszenia wraz z obsmażaniem. Potrawy powinny być przygotowywane na parze. Mogą być również pieczone w rękawie lub zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Warto również pamiętać o gotowaniu, które także jest zdrowym sposobem na przygotowanie świeżych i aromatycznych dań.

Dieta lekkostrawna co jeść?

Dieta lekkostrawna jest bogata w produkty mleczne. Warto pić zsiadłe mleko, jogurt, kefir czy mleko słodkie. Spożywając warzywa i owoce należy unikać świeżych, a skoncentrować się na warzywach przygotowanych na parze lub gotowanych. Jest to idealny sposób na ograniczenie w diecie błonnika. Wybierając warzywa warto skoncentrować się na sałacie, pomidorach (wyłącznie bez skórki), szpinaku. Można również jeść zmiksowane lub przetarte marchewki, ziemniaki czy buraki. Świetnie na nasz organizm wpływają warzywa gotowane na parze, które zachowują swoje wartości odżywcze. Wybierając owoce należy jeść wyłącznie owoce dojrzałe, bez skórki i pestek. Jabłka, morele, pomarańcze oraz melony będą odpowiednie.

Zastanawiając się, dieta lekkostrawna co jeść należy pamiętać o delikatnym mięsie i rybach. Cielęcina, kurczak, królik, indyk, dorsz, pstrąg, flądra, sandacz to odpowiednie produkty. Wybierając produkty zbożowe koniecznie trzeba zdecydować się na białe pieczywo, drobne kasze, makarony, warto również do diety wprowadzić ryż czy kuskus.

Dieta lekkostrawna czego należy unikać?

Konstruując dietę lekkostrawną należy unikać pieczywa pełnoziarnistego, razowego oraz żytniego na zakwasie. Nie wskazane są grube kasze czy płatki zbożowe.

Wprowadzając jajka do diety, należy unikać jajka smażonego oraz na twardo. Można pozwolić sobie na jajko na miękko, omlet na parze czy jajecznicę. Ważne jest, by unikać tłuszczów przeznaczonych do smażenia.

Na diecie lekkostrawnej nie powinno się jeść wieprzowiny, dziczyzny, wołowiny. Należy również unikać łososia, który jest rybą bardzo tłustą.

Kolejnym, bardzo ważnym zaleceniem diety lekkostrawnej jest unikanie napojów gazowanych. W tym wody. Nie można spożywać również alkoholu. Woda powinna być wyłącznie niegazowana. Można również pić kompot z niektórych owoców.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *