Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak duże bogactwo nas otacza i mamy go na wyciągnięcie ręki. Chodzi oczywiście o otaczające nas rośliny bogate w wiele cennych substancji o właściwościach zdrowotnych. Przykładem może być wiesiołek dwuletni.
Niepozorny wiesiołek
Wiesiołek to dwuletnia roślina powszechnie rosnąca na naszych łąkach. Lubi stanowiska suche i dobrze nasłonecznione. Intensywnie żółte kwiaty pięknie wyglądają w polnych bukietach. W ciągu dnia kwiaty są lekko przymknięte, w pełni rozchylają się wieczorem, dlatego niektórzy nazywają go księżycowym światłem.
W medycynie naturalnej wykorzystywano wszystkie części wiesiołka; kwiaty, łodygi, korzenie oraz nasiona. Obecnie najczęściej wykorzystuje się głównie nasiona, z których produkowany jest olej. Z tego też względu wiesiołek coraz częściej uprawiany jest na plantacjach.
Niezwykły olej z wiesiołka właściwości
Do produkcji oleju wykorzystuje się drobne i twarde nasiona wiesiołka. Olej ten tłoczony jest na zimno i bez filtracji, dzięki temu w procesie produkcji nie traci swoich cennych właściwości. Przede wszystkim zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6, które stanowią aż 70% jego składu. To bardo ważne, bo nasza codzienna dieta jest uboga w tego typu kwasy nienasycone.
Ponadto olej z wiesiołka zawiera wiele innych niezbędnych dla organizmu składników:
-fitosterole,
-polifenole,
-trójglicerydy,
-enzymy,
-minerały (fosfor, selen, cynk, mangan, potas),
-witaminy (F, E).
Tak bogaty skład sprawia, że olej z wiesiołka ma wiele właściwości i może znacznie poprawiać funkcjonowanie całego organizmu.
Zastosowanie oleju z wiesiołka
Olej z wiesiołka przede wszystkim wzmacnia ogólną odporność organizmu chroniąc go przed różnymi infekcjami. Mogą pić go już dzieci od 12 roku życia.
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 obniżają ciśnienie krwi, wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo obniżają także poziom cholesterolu działając profilaktycznie przeciw miażdżycy i zmniejszając ryzyko zawałów serca oraz udarów mózgu.
Enzymy zawarte w oleju z wiesiołka wspomagają metabolizm i pracę układu pokarmowego, dlatego pozwala załagodzić dolegliwości związane z niestrawnością, biegunką, stanami zapalnymi jelit. Zapobiega także otłuszczeniu wątroby.
Polecany jest także kobietom, ponieważ edukuje napięcie miesiączkowe oraz gospodarkę hormonalną.
Olej z wiesiołka ma nie tylko zastosowanie wewnętrzne, ale także może być stosowany zewnętrznie przy łagodzenia wszelkich dolegliwości skórnych, przede wszystkim trądziku, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy.
Kosmetyki z zawartością wiesiołka poprawiają kondycję cery, włosów oraz paznokci, które spowodowane są niedoborem niektórych składników.
Jak stosować olej z wiesiołka?
Olej występuje w postaci tabletek lub w postaci płynnej. Zawsze należy stosować go na zimno i zgodnie za zaleceniami producenta. Nigdy nie należy na nim smażyć i gotować, bo traci swoje właściwości. W postaci płynnej jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek, surówek, past, jogurtów i twarogów.
Olej powinien być przechowywany w lodówce, po otwarciu nadaje się do spożycia przez ok. rok.