Herbata Oolong ma ciekawe właściwości, niezwykły smak i aromat. Wynika to między innymi z niepełnej fermentacji, nie w środku liścia, ale tylko na brzegach liścia. W zależności od regionu i czasu parzenia oraz metody fermentacji herbata oolong może mieć bardzo delikatny lub intensywny smak. Jest jednak łagodniejszy niż czarna herbata. Zanim kupisz herbatę oolong, dowiedz się, jak długo liście herbaty są palone – dzięki temu dowiesz się, kiedy należy zaparzyć herbatę.
Herbata oolong – właściwości i rodzaje
Herbata Oolong jest produkowana w Chinach kontynentalnych i na Tajwanie, ale są też herbaty jadeitowe z Indii, Nepalu i Wietnamu. Ze względu na proces fermentacji liście herbaty niebieskiej mają czarne brzegi, natomiast kolor wnętrza liści zbliżony jest do koloru zielonej herbaty. Jednak kolor herbaty oolong może się różnić w zależności od rodzaju i metody produkcji – od zielonego do ciemnobrązowego. Dlatego można spotkać herbaty oolong w kolorze niebieskim, brązowym, zielonym i czerwonym. Herbata Oolong to herbata zwijana.
- Milk oolong – to smakowa odmiana herbaty z prowincji Fujian. Unikalne smaki i dobre wprowadzenie do herbaty oolong przed rozpoczęciem klasycznej przygody z herbatą oolong. Herbata Oolong jest aromatyzowana mlekiem. Duże liście i łodygi drzewa herbacianego zwijają się w nieregularne kule, które pięknie rozwijają się w kontakcie z gorącą wodą. Napar zmienia kolor na żółty i złoty. To bardzo mocna herbata, idealna do wielokrotnego zaparzania porcji liści.
- Lishan Qingxin Oolong – Alpine Oolong sadzi się zgodnie z zasadami rolnictwa naturalnego, przy minimalnym zakłóceniu życia krzewów. Naturalny zapach czystej herbaty!
Słodka i delikatna herbata o lekkim aromacie i subtelnym, ale głębokim smaku. Dominują aromaty kwiatowe i tropikalne, ale obecne zbiory mają również aromat cynamonowy, który jest bardzo rzadki w tajwańskich light oolongach. Przyjemna słodycz długo utrzymuje się w ustach, dopiero po długim czasie parzenia zostaje lekko przełamana kwasowością charakterystyczną dla skórek białych winogron. Pyszna herbata, którą uważamy za najwyższą półkę tajwańskiego alpejskiego oolonga.
Herbata oolong – parzenie
Najlepiej jeśli do parzenia oolong wykorzystamy szklany dzbanek do herbaty. Parzenie herbaty oolong nie jest to skomplikowane, gdyż herbaty te należy przygotowywać w wyższej temperaturze niż herbatę zieloną, co utrudnia nam przerwanie naparu. Trzymanie się pewnych podstawowych zasad powinno zmniejszyć to ryzyko prawie do zera. Kluczową zasadą jest oczywiście stopień utlenienia – im niższy stopień utlenienia w herbacie oolong, tym niższa temperatura powinna być zaparzona. Więcej herbat utlenionych działa odwrotnie. Zasady są proste, więc przygotowanie się do oolongów nie powinno być wielkim problemem.