zarzadzaniekaloriami.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

siemię lniane przeciwwskazania
Zdrowie

Siemię lniane – przeciwwskazania do stosowania

Siemię lniane to ważny składnik zdrowej diety, chętnie wykorzystywany w profilaktyce leczenia niektórych chorób. Jednak siemię lniane stosowane w nadmiarze może też zaszkodzić, dlatego warto wiedzieć, kiedy i jak stosować siemię lniane, aby dobroczynnie wpłynęło na nasz organizm.

Siemię lniane przeciwwskazania

Mimo prozdrowotnego działania siemienia lnianego, nie wszystkie osoby mogą korzystać z jego niezwykłych właściwości. Nie powinny go spożywać na przykład kobiety w ciąży, osoby stosujące leki na rozrzedzenie krwi, kobiety chorujące na raka piersi lub raka szyjki macicy oraz osoby mające problem z zaparciami. Siemienia lnianego nie należy nadużywać przede wszystkim dlatego, że zawiera pokaźną ilość błonnika, w związku z czym spożycie zbyt dużej porcji może skończyć się poważnymi problemami żołądkowymi. Planując regularne spożywanie siemienia lnianego, trzeba się liczyć także ze zwiększeniem częstotliwości wypróżnień w ciągu doby. Ponadto mogą pojawić się takie nieprzyjemne dolegliwości jak wzdęcia, bóle brzucha, gazy, zmniejszony apetyt, a nawet uporczywe nudności. Częste spożywanie siemienia lnianego jest także odradzane ze względu na znajdujące się w jego nasionach związki cyjanogenne. Są to toksyczne związki, których nadmierna ilość może źle wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego dla bezpieczeństwa, zanim podejmiemy decyzję o codziennym stosowaniu siemienia lnianego, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, szczególnie jeśli chorujemy na choroby przewlekłe oraz miewamy sporadyczne problemy z układem trawiennym.

Jak bezpiecznie przygotować napar z siemienia lnianego?

Gdy już zdecydujemy się stosować siemię lniane, warto wiedzieć jak poprawnie je spożywać oraz jak prawidłowo przyrządzić napar, by produkt ten zachował wszystkie swoje dobroczynne właściwości. Przede wszystkim, jeśli nie dysponujemy czasem na mielenie nasion, można kupić już zmielone siemię lniane na przykład w aptece. Jednak docelowo poleca się samodzielne mielenie nasion w specjalnym młynku, moździerzu lub blenderze, gdyż tylko wówczas zachowają one pełnię swoich właściwości. Następnie, aby przygotować napar, należy wziąć dwie lub trzy łyżki siemienia lnianego, zalać nasiona wrzącą wodą i odstawić na minimum 10 minut, żeby odpowiednio napęczniały. Nasiona mogą też moczyć się dłużej, w zależności od tego, jak bardzo gęstą konsystencję chcemy uzyskać. Po zaparzeniu z nasion powstanie charakterystyczny kleik, gotowy do spożycia. Oprócz tradycyjnego naparu można też spożywać siemię lniane, dodając jego zmielone ziarna do sałatek, jogurtów, koktajli, czy owsianek. Ważne, żeby zawsze sumiennie kontrolować dobowe spożycie siemienia lnianego i dbać o poprawne przygotowanie naparu.

Podsumowując, zanim zdecydujemy się na włączenie siemienia lnianego do naszej diety, warto poznać wszystkie przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne jego stosowania. Jeśli jednak nie istnieją żadne przesłanki do wykluczenia siemienia lnianego z jadłospisu, to można z powodzeniem stosować ten składnik na co dzień, czerpiąc korzyści z jego prozdrowotnych właściwości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *