zarzadzaniekaloriami.pl

Blog tematyczny o zdrowiu, sporcie i diecie

Produkty bez glutenu
Kulinaria

Produkty bez glutenu – jakie są najczęstsze mity?

Na ten temat powstało wiele teorii. Niektóre z nich nie mają zaś tak naprawdę… nic wspólnego ze stanem faktycznym. Co jest zatem mitem w ramach tego zagadnienia? O tym wszystkim możesz przeczytać w poniższym tekście.

Niektórzy twierdzą, że gluten znajduje się generalnie tylko i wyłącznie w produktach zbożowych. Czy jest to jednak prawda? Wszak takie teorie oraz opinie pojawiają się dość często. Nie ma to jednak niestety zbyt wiele wspólnego ze stanem faktycznym. W końcu gluten może być składnikiem także wielu innych produktów. Jakich dokładnie? Chodzi między innymi o gotowe dania sklepowe. Chcesz dowiedzieć się więcej? W takim razie dokładnie zapoznaj się z tym, co zostało przygotowane w artykułach ze strony internetowej https://bartfan.eu/blog/. To cały czas nie wszystko. W jakich jeszcze produktach nie brakuje glutenu? Jest to zaś ważna informacja, ponieważ są osoby, które mają nietolerancję na ten właśnie składnik. Dlatego też nie mogą spożywać na co dzień tego właśnie konkretnego elementu w swojej diecie. Na pewno liczy się tutaj to, że gluten znajduje się także w sosach oraz konserwach. Tak samo, jak w słodyczach…

Czy to jednak oznacza, że nie można jeść już tych właśnie produktów?

Jesteś fanem słodyczy? Przynajmniej od czasu do czasu lubisz zjeść produkt z tej kategorii? Z jednej strony słodycze zawierają co prawda gluten. Jeśli masz wątpliwości, to warto zapoznać się ze składem konkretnego produktu. Druga strona tego medalu jest już dla nas bardziej korzystna. Wszak chodzi o taki czynnik, że w sklepie internetowym BartFan możesz swobodnie zdecydować się na słodycze między innymi właśnie bez glutenu. O czym jeszcze tutaj nie wolno zapominać? Należy zaznaczyć, że generalnie sporo osób ma świadomość tego, że takie produkty nie zawierają także cukru. Są zatem nie tylko zdrowe. Dodatkowo fachowcy z BartFan zadbali o to, by te produkty były także bardzo smaczne. Co jeszcze jest kluczowe? Takie słodycze bez glutenu, czy cukru są polecane dla osób, które w tym momencie chorują na celiakię.

Jakie są zaś jeszcze inne mity nawiązujące do tego zagadnienia?

Takich niestety nie brakuje w obiegu. Można na przykład dowiedzieć się, że każda osoba powinna przejść na dietę bez tego składnika. Czy jest to prawda? Nie. Nie ma bowiem takiej konieczności. Jeśli masz celiakię, a jest to choroba immunologiczna mająca spory wpływ na przykład na działanie układu immunologicznego, to nie ma innej opcji na tej płaszczyźnie. Poza tym niektórzy mają alergię na ten składnik. Warto jednak tak czy siak skonsultować swoje decyzje z ekspertami. Wszak nie powinno się przechodzić na tego typu diety samodzielnie, bez posiadania wiedzy i solidnych argumentów. Pamiętaj bowiem, że nieuzasadnione przejście na taką dietę może mieć potem przykre konsekwencje, Chodzi między innymi o mniejszy dopływ istotnych witamin oraz składników mineralnych. Czy żywność ekologiczna jest wolna od glutenu? To kolejny mit, który nie ma zbyt wiele wspólnego z prawdą. Poza tym pamiętaj, że dieta bezglutenowa to nie jest w żadnym razie typowa dieta redukcyjna. Warto zaznaczyć, że produkty bez glutenu nie są także niesmaczne, jak niektórzy twierdzą na ten temat.

Zobacz także: Jak schudnąć z Hashimoto? – komponowanie jadłospisu